Tulosta sivu

Valtakunnalliset Työpajapäivät kokoavat yli 600 työpaja-ammattilaista keskustelemaan työpajatoiminnan tulevaisuudesta Jyväskylään

17.4.2018

Toimialan suurimmassa ammattilaistapahtumassa haetaan ratkaisuja maakuntauudistuksen jälkeiseen tulevaisuuteen huippuluennoitsijoiden johdolla

 

Samaan aikaan, kun eduskunta käsittelee maakuntauudistusta ja sen rinnalla toteutettavaa kasvupalvelu-uudista määrittävää lainsäädäntöä, kokoontuvat työpaja-ammattilaiset sidosryhmineen pohtimaan uudistusten vaikutuksia työpajatoimintaan Valtakunnallisille Työpajapäiville Jyväskylän Paviljonkiin 18.−19.4.2018. Päivien teemana on muutoksen mahdollisuus. Toistaiseksi ilmassa on ollut enemmän kysymyksiä kuin vastauksia siitä, miten käynnissä olevat yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat heikossa työmarkkina-asemassa oleviin ja heidän palveluihin.

– Työpajakentällä on sekä osaamista että yhteinen tahtotila kääntää muutosten tuomat haasteet mahdollisuuksiksi, kunhan vain toiminnan jatkuminen turvataan nyt tehtävissä uudistuksissa, toteaa Valtakunnallisen työpajayhdistyksen (TPY) toiminnanjohtaja Mari Ahonen-Walker.

Valtakunnalliset Työpajapäivät järjestetään yhteistyössä Jyväskylän nuorisopalveluiden Nuorten taidetyöpajan kanssa. – Vuonna 2001 hyvin pienestä aloittanut Nuorten taidetyöpaja on kasvanut seitsemäntoista vuoden aikana useiden hankerahoituksien ja sinnikkään kehittämistyön tuloksena reilun 200 työpajanuoren ja lähes 30 työpaja-ammattilaisen yhteisöksi, summaa Jyväskylän nuorisopalveluiden palvelupäällikkö Katariina Soanjärvi. Nuorten taidetyöpaja on yksi yli 260 työpajasta Suomessa. Nuorten taidetyöpaja on vakiintunut vuosien aikana osaksi kaupungin palvelujärjestelmää, mutta maakuntauudistuksen jälkeinen aika herättää kysymyksiä Jyväskylässäkin. − Mikä on tulevaisuus, kun työllisyys hoidetaan maakunnan tasolla ja nuorisotoimi säilyy kaupungilla?, pohtii nuorisopalveluiden kehittämisasiantuntija Jorma Nieminen.

Työpajat tarjoavat monenlaisissa tilanteissa oleville asiakkaille yksilöllisesti räätälöityä valmennusta. – Osa saa työpajalla elämänhallinnan raiteilleen, nousee konkreettisesti jaloilleen. Toiset taas hakevat esimerkiksi lisäpotkua opintoihin. Työpajatoiminta on ammattimaisesti toteutettua ja hyvin suunniteltua, korostaa Nieminen.

Toimialan suurimman 19. kertaa järjestettävän ammattilaistapahtuman pääpuhujina ovat tulevaisuustutkija Ilkka Halava, tutkijatohtori Frank Martela, viestintäkonsultti Ville Kormilainen sekä tutkija Tiina Rättilä. Kahden päivän aikana järjestetään lukuisia seminaareja, joissa tarkastellaan toimintaympäristön muutosten ohella esimerkiksi palvelumuotoilua, brändityötä, osaamisen tunnistamista ja digitaalisuutta työpajatoiminnassa. Työpajoilla työskentelee kaikkiaan lähes 2000 valmennuksen ammattilaista.

Lisätietoja:

Mari Ahonen-Walker, toiminnanjohtaja, Valtakunnallinen työpajayhdistys ry, p 010 279 2724

Anna Kapanen, viestintäpäällikkö, Valtakunnallinen työpajayhdistys ry, p 010 279 2727

Katariina Soanjärvi, palvelupäällikkö, Jyväskylän nuorisopalvelut, p 014 266 3691