Tulosta sivu

"Vaikka aina emme näy, olemme silti olemassa"

4.10.2019

Puutteet mielenterveyspalveluissa ovat nousseet keskusteluun tämän viikon tapahtumien johdosta. Nuorten kokemukset palveluihin pääsemisestä vaihtelevat suuresti. Osa on sitä mieltä, että aina on saanut apua, kun sitä on tarvinnut. Toiset taas kokevat, ettei oikeanlaista tukea ole pystytty tarjoamaan pitkänkään ajan kuluessa.

Sonja ja Karoliina haluavat antaa kasvot nuorten mielenterveysongelmille

”Ensimmäisestä hoitokontaktistani on tänä syksynä seitsemän vuotta. Seitsemän, ja ei ainoatakaan terapiakäyntiä. On ollut lukuisia syitä liian hyvästä ja huonosta voinnista lähtien, miksi en ole saanut lausuntoa Kelaan terapiaa varten. Koen jossain menneen pieleen.” 

”Musta tuntuu, että silloin, kun itsellä oli paha olla, olin yksin. En tiennyt ketään, joka tuntisi samoin kuin minä. En osannut läheisillekään puhua, koska en tiennyt, ymmärtäisikö hekään, mikä mulla on. Hyvä, että itsekään tiesin.”

Nämä ovat otteita 26-vuotiaan kuopiolaisen Sonjan ja 24-vuotiaan kotkalaisen Karoliinan matkasta, jota on sävyttänyt haasteet oman mielenterveyden kanssa. Suomalaisista nuorista joka viidennellä on jokin mielenterveyden häiriö, joka tarvitsisi hoitoa. Alan ammattilaisten mukaan nuorten mielenterveyspalveluiden tarve on kasvanut räjähdysmäisesti. (YLE 26.9.)

Etsivät nuorisotyöntekijät ja työpajavalmentajat kokevat, ettei nuoria voida tukea riittävän hyvin, koska mielenterveyspalveluissa on niin suuria puutteita. Myös nuorten kokemuksissa tämä näkyy selvästi. - Hoitoon pääseminen on tehty liian vaikeaksi ja prosessi on liian pitkä. Hoidossa asiakasta ei välttämättä kuunnella tai auteta parhaalla mahdollisella tavalla, toteaa Sonja.

”Tahdon muutosta. Se ei riitä, että puhumme. Meitä on myös kuultava. Me olemme ne, joilla on mielenterveysongelmia- ja haasteita.”

Olemme keränneet etsivän nuorisotyön ja työpajojen kanssa nuorten omia tarinoita mielenterveydestä. Osana 7. ̶ 13.10 vietettävää Nuorisotyön viikkoa voit seurata Sonjan ja Karoliinan kokemuksia Valtakunnallisen työpajayhdistyksen ja Etsivän nuorisotyön osaamiskeskuksen kanavissa. Nuorisotyön viikon teemana on tänä vuonna nuorten mielenterveys.

Lue lisää: www.tpy.fi/nuoretjamielenterveys/

Lisätietoja ja nuorten haastattelupyynnöt:

Anna Kapanen
viestintäpäällikkö
p. 045 138 9697
anna.kapanen@tpy.fi

Hanna Suomi
viestintäasiantuntija
p. 050 464 7613
hanna.suomi@tpy.fi

Lue tiedote ePressi-sivustolla