Tulosta sivu

Blogi: Eläimet etsivän nuorisotyön apuna

17.12.2018

”Tallilla käynti auttoi ahdistavaan oloon, kun pääsi tekemään jotain muuta ja pääsi pois neljän seinän sisältä. Vaikka miten ahdistaisi, niin talli on se paikka missä se loppuu.” Näin kertoo yksi nuori kokemuksistaan etsivän nuorisotyön ohjauksessa. Tämänkertaisessa blogissa käsitelläänkin eläimiä etsivän nuorisotyön apuna. Blogin on kirjoittanut etsivä nuorisotyöntekijä Saara Mughal-Tiitinen Etelä-Savosta.

 

Etsivässä nuorisotyössä yksi parhaista puolista on minusta se että, annettujen työskentelyraamien väliin mahtuu monenlaista tapaa tehdä työtä. Työntekijän on aidosti mahdollista hyödyntää omia vahvuuksiaan ja persoonaansa. Minulle se mahdollistaa eläin- ja luontoavusteisen työn hyödyntämisen osana työmenetelmiäni.

”Vaikka miten ahdistaisi, niin talli on se paikka missä se loppuu”

Eläinten ja luonnon vaikutusta ihmisten hyvinvointiin ja toimintakykyyn on viimeaikoina tutkittu yhä enemmän. Tutkimusten tulokset puhuvat omaa kieltään, eläimillä ja luonnolla on meihin positiivinen vaikutus. Vaikka etsivässä nuorisotyössä ohjataan nuoria muiden palveluiden pariin, niin käytännössä joudumme usein kannattelemaan nuorta pidemmän aikaa, syystä tai toisesta. Joskus luottamuksen rakentumiseen tarvitaan apuvälineitä ja ennen kaikkea aikaa. Näissä tilanteissa mm. sosiaalipedagoginen hevostoiminta on hyvä lisä etsivän työkalupakkiin.  Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on menetelmä, joka on kehitetty syrjäytymisen ehkäisyyn ja tavoitteena on sosiaalinen kasvu ja ylipäätänsä yksilön hyvinvoinnin lisääminen. Tämän lisäksi Suomessa käytetään etsivän nuorisotyön apuna muita eläinavusteisia menetelmiä ja eri eläimiä.

”Tallilla käynti auttoi ahdistavaan oloon, kun pääsi tekemään jotain muuta ja pääsi pois neljän seinän sisältä”

Eläinavusteista toimintaa hyödynnetään mm. erilaisissa ryhmissä, mutta itse hyödynnän sitä pääasiallisesti yksilöohjauksessa. Monen nuoren kohdalla tilanne on se, että toimintakyky ja luottamus itseensä ja tulevaisuuteen on heikentynyt. Varsinkin mielenterveysongelmista kärsivien kohdalla jo pois kotoa lähteminen ja tyystin toiseen ympäristöön pääseminen on jo itsessään saavutus.

”Hevonen on hirveän iso eläin, se tuo itsevarmuutta kun pärjääkin sen kanssa. Kyllä hevosessa on pakko olla jotain, vaikka miten paha olo olisi, niin sen luokse voi mennä”

Etsivää nuorisotyötä voi tehdä missä vain, tarvitaan vain työntekijä ja nuori. Perinteisestikin menemme nuorten tiloihin ja ympäristöihin. Emme ole jumissa toimiston pöydän ääressä. Miksipä emme siis kokeilisi siirtyä vaikkapa tallille, tai luontoon esimerkiksi laavulle? Tavoite on silti sama, työskennellä nuoren kanssa, nuoren ehdoilla, kohti tulevaisuutta. Nuori tarvitsee itsevarmuutta ja kokemuksia siitä, että pärjää. Niitä on helppo tuottaa nuorelle eläinten avulla. Eläin ei tuomitse, ei arvostele, vaan hyväksyy nuoren juuri sellaisena kun hän on.

Eläinlähtöisiä menetelmiä hyödyntäessä tulee kuitenkin muistaa, että ne ovat tavoitteellisia tapoja työskennellä nuoren kanssa, kyse ei ole vain ajankulusta. Siksi on hyvä muistaa, että eläinavusteista toimintaa hyödyntäessä tulee ohjaajalla olla vankka kokemus ja myöskin koulutus aiheeseen.

Mulla oli ollut aivan järkyttävä päivä, mulla oli ollut se pala kurkussa jo ties kuinka pitkään, viikkoja. Mutta sitten kun olin siinä hevosen vieressä niin se pala vaan tuli ulos. Se tunne vaan purkautui ulos, kun olin hevosen kanssa siinä, ja tänäkin päivänä hevonen on sellainen asia minulle, että sielu vaan lepää siinä. Kyllä se on rauhoittava asia minulle.”

Saara Mughal-Tiitinen, etsivä nuorisotyöntekijä Etelä-Savosta

Tekstin lainaukset ovat nostoja erään nuoren tarinasta siitä millainen vaikutus toiminnalla oli hänelle.