Tulosta sivu

Blogi: Aaerghh! Nyt tuntuu siltä, että tarvitaan Aikalisä!

17.6.2019

Joitakin vuosia sitten kohtasimme kutsunnoissa nuoren miehen, joka oli saanut vuoden lykkäystä painon takia. Haastattelussa nuori purki mieltään ja pettymystään meille. Hän harrasti viisi kertaa viikossa jääkiekkoa ja kolme kertaa viikossa koripalloa. Ruumiinrakenteeltaan hän oli jykevä mutta ei missään nimessä lihava. Näihin aikoihin puolustusvoimien painoluokitus oli tiukka ja siinä ei ollut jouston varaa, joten tämä nuori mies oli saanut lykkäystä harrastuneisuudestaan huolimatta.

Ohjaussuhdetta ei syntynyt, koska nuori ei kokenut olevansa tuen tarpeessa mutta hänen viimeinen lauseensa jäi mieleeni kummittelemaan. ”Miten minä voin tästä vielä laihtua, jos harrastan kahdeksan kertaa viikossa liikuntaa ja syön melkoisen terveellisesti. En ymmärrä!” Ohjaajana tuli tunne, että päätöksen tuomalla pettymyksellä saattoi olla suuremmat vaikutukset kuin sillä hetkellä kukaan osasi aavistaakaan. Oli todella harmillista myöhemmin todeta, että aavistus oli oikea sillä vuoden kuluttua, kyseinen nuori mies saapui uudelleen kutsuntoihin ja jo ovelta näki mitä oli tapahtunut. Oikeaa vastausta epätoivoiseen kysymykseen ei ollut löytynyt mutta asia oli kyllä ratkaistu. Hän oli lopettanut harrastamisen ja painoa oli kertynyt jo silminnähden niin paljon, ettei armeijaan meno tulisi kysymykseen. Pettymystä ei enää tullut, koska nuori tiesi jo tullessaan mikä tilanne on.

Time Out! Aikalisä! Elämä raiteilleen -toiminta sai alkunsa vuosina 2004-2009 toteutetusta hankkeesta, jonka tavoitteena oli kehittää erityiseen palveluohjaukseen perustuvaa toimintamallia tukemaan armeijan tai siviilipalveluksen keskeyttäneitä tai palveluskelpoisuuden puuttumisen vuoksi vapautettuja nuoria miehiä. Toiminnasta vastasi vuoteen 2017 asti Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL. Vuodesta 2018 alkaen toiminnan koordinointi on siirtynyt Opetus ja kulttuuriministeriölle.

Aikalisä! -toiminta on kuluneiden vuosien aikana auttanut lukuisia nuoria miehiä ja sittemmin myös nuoria naisia etenemään elämässään monin eri tavoin ja onnistunut luomaan ainutlaatuisen yhteistyöpohjan eri ammattilaisten välille. Ei ole siis mikään ihme, että toimintaa halutaan edelleen kehittää ja samalla jalkauttaa koko Suomen kattavaksi toiminnaksi.

Kutsuntoihin saapui meille ohjaajille entuudestaan tuttu nuori. Hänen elämänsä oli ollut lapsesta asti rikkonainen ja haasteita oli paljon edelleen. Nuori itse yritti selvitä parhaansa mukaan mutta tarvitsi apua monenlaisissa arjen asioissa ja etenkin aikuisen tukea. Hänelle oli kuitenkin maailman tärkeintä astua armeijan palvelukseen ja olla sitä kautta täysivaltainen osa yhteiskuntaa. Ajatuksena ehkä oli myös se, että armeijaan meno oli kaiken sen muun sekavuuden rinnalla mahdollisuus normaaliuden kokemiseen. Kutsuntojen kahvitauon aikana nuori mies tuli nimettömänä puheeksi kutsuntalautakunnan puheenjohtajan kanssa ja keskustelimme siitä kuinka tärkeässä roolissa, armeija on joidenkin nuorten miesten elämässä. Tuli tämän nuoren miehen vuoro astua lautakuntaan ja en koskaan unohda hänen iloaan, kun hän tuli sieltä pois. Hän oli saanut palvelukseenastumismääräyksen alueemme lähivaruskuntaan. Tilaisuuden loputtua purimme yleisesti päivän kulkua puheenjohtajan kanssa ja hän kertoi ottaneensa palvelukseen erään nuoren miehen kahvitauolla käymämme keskustelun pohjalta. Nuoren, joka muussa tapauksessa ei olisi palvelukseen päässyt mutta hänen syvästä toiveestaan johtuen, hän oli päättänyt ottaa riskin ja valinnut nuoren oman varuskuntansa palvelukseen. Nuori sai suoritettua asepalveluksen ja hänen elämänsä kokonaisuudessaan lähti aivan uuteen suuntaan. Hän muutti toiselle paikkakunnalle, pääsi töihin ja menneisyyden haasteet olivat selätetty. Tämä nuori oli meidän nuoremme.

Etsivä nuorisotyön juuret ylettyvät kauas menneeseen mutta vuodesta 2008 alkaen Opetus- ja kulttuuriministeriö on halunnut erityisavustuksen avulla tukea Aikalisä! -toiminnan levittämistä koko maan kattavaksi. Tällä hetkellä etsivä nuorisotyö kattaa huikeat 98,98% Suomen kunnista, joten voidaan sanoa, että tavoitteessa on onnistuttu tähän mennessä loistavasti.

Etsivän nuorisotyön ammattieettiset periaatteet ja nuoren aitoon kohtaamiseen pohjautuvat työtavat ovat alusta alkaen mukailleet Aikalisä! -toiminnalle asetettuja periaatteita, joten on ollut vähintäänkin luontevaa, että etsivistä nuorisotyöntekijöistä on pikkuhiljaa tullut myös tämän menetelmän osaavia ohjaajia. Opetus- ja kulttuuriministeriön vastuu toiminnan koordinoinnista on entisestään vahvistanut tätä suhdetta ja Aikalisä! -ohjauksen maan kattavuus on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin. Tämä kuitenkin tarkoittaa vielä uusien ohjaajien ja kouluttajien kouluttamista, aiemmin luotujen toimintamallien yhteensovittamista sekä toiminnan kehittämistä monipuolisesti muun muassa digitaaliseen ja ennaltaehkäisevään suuntaan.

Itse olen saanut olla mukana tässä prosessissa ohjaajana jo vuodesta 2009 alkaen ja muutaman vuoden olen saanut kunnian toimia myös kouluttajana. Näihin vuosiin on mahtunut paljon niin onnen kokemuksia kuin myös epätoivon ja hämmennyksen tunteita. Mutta siitä vaiheesta, kun olen rämpinyt kokemattomuuden suossa yhdessä eri toimijoiden kanssa, on päästy arvostavaan sekä nuori keskiössä toimivaan yhteistyöhön. On ollut aivan mahtavaa olla osa tätä prosessia kaikki nämä vuodet ja edelleen.

Kaikessa tässä ei pohjimmiltaan ole kuitenkaan kyse minusta, yhteistyökumppaneista tai meistä erilaisista ohjaajista vaan nuorista. Nuorista, jotka tarvitsevat apua niin pienissä kuin suuremmissakin elämäänsä liittyvissä kysymyksissä. Nuorista, jotka kamppailevat tässä valintojen ja erilaisten palveluiden viidakossa parhaan kykynsä mukaan. Nuorista, jotka tarvitsevat tai joutuvat ottamaan elämässään aikalisän löytääkseen vahvemman polun, jota kulkea.

Aikalisän, jota jokainen meistä joskus tarvitsee ja ansaitsee!

Pauliina Koljonen
Etsivä nuorisotyöntekijä, Äänekoski

Katso myös videolta, minkälaista yhteistyötä armeijan keskeyttänyt nuori ja etsivä on tehnyt Lahdessa: