Titta Raitanen, Monitaitoset ry

Alue: Pohjois-Savo
Työpajalla: Vuodesta 2013, toiminnanjohtaja

Mikä työpajatoiminnassa on hienoa?

Ihmiset, vapaus ja luovuus. On tavallaan hienoa aloittaa päivä tietämättä mitä se tuo tullessaan. Täällä pääsee toteuttamaan hulluimmatkin ideat ja kaikki on täysillä mukana. Ja tämä ihmisten moninaisuuden rikkaus tekee tämän kaiken mahdolliseksi.

Kerro mieleenpainuvin tarina valmentautujasta

Olin juuri aloittanut toiminnanjohtajana talossa. Valmentautujia oli todella vähän ja toiminta oli aikalailla loppunsa edellä. Tulin ihan uuteen maailmaan itsekin ja täysin ilman perehdytystä, tavoitteena käynnistää toiminta uudelleen. Tekstiilipajalla oli korvaushoidossa oleva nuori nainen, joka tukeutui paljon minuun, vaikken varsinaisesti ohjaustyötä tullut taloon tekemäänkään. Asiat etenivät tilanteeseen nähden hyvin hänen kohdallaan, kunnes kamelinselkä katkesi ja hän teki päätöksensä. Muistan kuin eilisen, kun katkaisimme sopimuksen ja hän itki vuolaasti sosiaalitoimen pihassa, että ei haluaisi pettää minun luottamustani, mutta hän on päätöksensä tehnyt lähteä pois Pielavedeltä ja jatkaa entistä elämäänsä. Kiitti kauniisti kaikesta tuesta ja siitä, että kohtelimme häntä niin hyvin ja tuimme kaikin mahdollisin keinoin. Halasin tätä pientä ja haurasta haamunkalpeaa kaunista nuorta ja sitten perävalot autossa vilahtivat. Oli aika pysäyttävä fiilis. Ensimmäinen nuori kohdallani ja menetin hänet. Tämä ei siis ollut se menestystarina, mutta nousee monesti ajatuksiin. Tämän jälkeen onneksi tullut myös niitä onnistumisia, joita saan seurata läheltäkin, mutta ohjaustyön tekevät ammattitaitoinen henkilökuntani; ohjaajat ja etsivä nuorisotyöntekijät.

Terveisiä Kelalle:

Kelan pitää olla vaativampi kuntoutuksen järjestäjiä kohtaan ja vaatia laadukkaita valmennuksia. Kuulen liian monta kertaa ”tyhjänpäiväisistä” nuotti-valmennuksista tms. Vastuu on niin tilaajilla kuin toimittajillakin, ja ohjaava tekijä pitää olla asiakas ja hänen asioidensa laadukkaasti eteenpäin vienti. Yhteistyö saisi myös olla tiiviimpää, jos Kela huomaa puutteita asiakkaan asioiden hoidossa. Suora yhteys esim. paikkakunnan etsivään nuorisotyöhön (jos kyse nuoresta), että kaipaisi mahdollisesti tukea asioinneissa.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry