Tulosta sivu

Tiina Aydin, Pori

 

 

 
 
Paikkakunta: Pori
Alue: Satakunta
Etsivänä:  Syyskuusta 2011

 

Mikä etsivässä nuorisotyössä on hienoa?

Parasta etsivässä nuorisotyössä on nuorten kohtaaminen. Ei ole vuosien varrella tullut vastaan yhtään samanlaista ihmistä tai tarinaa. Jokainen päivä on erilainen eikä koskaan voi tietää mitä vastaan tulee. Mitä enemmän luulee tietävänsä, sitä vähemmän loppujen lopuksi tietää. Valmiita vastauksia ei ole olemassa. Ne on etsittävä ja löydettävä yhdessä. Yhdessä on ensin löydettävä kuitenkin oikeat kysymykset ja vasta sen jälkeen voidaan etsiä oikeita vastauksia. Jokaisen kohdalla omanlaisia.

Parasta on nähdä, löytää ja etsiä nuoressa/nuoresta kaikki se hyvä ja potentiaali mitä hänessä on. Yhdessä nuoren kanssa. Asiat, jotka hän itsekin on ehkä unohtanut. Parasta on olla läsnä nuorelle, ilman kiirettä tai pakottavaa tarvetta ”ohjata” nuorta eteenpäin tai tehdä suunnitelmia hänen puolestaan.  Parasta on, jos nuori itse oivaltaa itsessään jotain ja syttyy halu elämään. Löytyy oma polku ja keinoja sen toteuttamiseen. Ihmisiä, palveluita, koulua, työtä, tekemistä, yhteisöjä, toimeentuloa. Mutta ennen kaikkea itsevarmuutta, motivaatiota, rohkeutta, luottamusta elämään. Halu elää.

 

Kerro mieleenpainuvin tarina nuoresta.

Ei ole olemassa yhtä mieleenpainuvinta tarinaa. On satoja tarinoita. Surullisia, pelottavia, ahdistavia, iloisia, uskomattomia, itkettäviä, naurattavia, toiveikkaita, epäreiluja; kaikki erilaisia ja yhtä arvokkaita. Jokainen kohtaaminen on merkityksellinen. Hymy, kiitos, katse, avunpyyntö, rohkeus näyttää tunteita ja ilmaista tarpeita. Helpotus, kun joku kuuntelee tuomitsematta, arvioimatta ja arvostelematta. Monen nuoren kohdalla kohtaamisemme on ollut vain pieni pysähdys matkan varrella, toisten kanssa olemme kulkeneet polkua pidempään yhdessä. Kuitenkin nuoren tarina on jatkunut kulman takana omia polkujaan. Voimme vain toivoa kohtaamisellamme olleen merkitystä nuoren tarinan jatkolle.

Mieleenpainuvia ovat olleet toki ne tarinat, kun nuori on kokenut saavansa oikeanlaista apua oikeaan aikaan. Verkostosta on löytynyt taho tai ihminen, joka on ottanut koppia nuoresta, kuullut ja ymmärtänyt nuoren tarpeen ja pystynyt tähän vastaamaan. Kun on löytynyt yhteinen tahto sekä nuorelta että palveluverkostolta ja nuorta on pystytty tukemaan yksilöllisesti hänen lähtökohdistaan ja tarpeistaan käsin.

 

Etsivän nuorisotyön toive nuorten vanhemmille!

Kerro nuorelle, että hän on tärkeä ja arvokas, kuuntele ja ole läsnä tarvittaessa, mutta anna tilaa ja aikaa löytää oma polku ja omat vahvuudet. Toki helpommin sanottu kuin tehty. Mutta kuitenkin jos vanhempana olet tehnyt parhaasi, niin se riittää. Enempää ei voi keltään vaatia. Apua voi myös pyytää muilta itselleen ja nuorelleen.