Tulosta sivu

Sointu Veivo, Karhupaja

 
 
 

 

Paikkakunta: Pudasjärvi
Alue: Pohjois-Pohjanmaa
Työpajalla: 10 vuotta, yksilövalmentaja

 

 

Mikä työpajatoiminnassa on hienoa?

Monipuolisesti vaihteleva, ideointia vaativa ja itsenäinen työnsisältö nuorten sekä toimivan laajan verkoston kanssa. Nuoren kimuranttisten asioiden saattaminen yhdessä nuoren kanssa positiiviseen tavoitteeseen ja ponnistelu tavoiteltuun tulokseen. Nuorten hankalat ja vaativat selvitettävät asiat pakottavat pysymään ajan tasalla ja oppimaan uutta. Yksilövalmentajan työn sisältö ja nuoret mahdollistavat mielen ja ajattelutavan pysymisen avoimena ja virkeänä. En ole päässyt ajattelutavoiltani enkä muutenkaan sammaloitumaan.

 

Kerro mieleenpainuvin tarina valmentautujasta.

Karhupajalle tuli nuori, joka ei ollut saanut yläkoulun päättötodistusta tekemättömien opintojensa ja suuren poissaolomääränsä takia. Hän oli jo ohittanut oppivelvollisuusiän. Yhteistyössä koulun, nuoren ja työpajanvalmentajien kanssa asetettiin tavoitteeksi tarvittavien oppimäärien suorittamisen, jotta nuori voi hakea haluamaansa koulutukseen. Aluksi homma toimi kivasti. Nuori teki ohjattuna aamupäivällä opiskeluun liittyviä tehtäviä ja loppupäivän työtehtäviä.

Tyyli muuttui haastavaan suuntaan, kun työpajalle tuli tätä nuorta vanhempi kaveri, jolta puuttui myöskin yläkoulun päättötodistus. Vanhempi kaveri sai auktoriteetillään ja sujuvalla opiskelun vähättelyllä nuoremman lopettamaan tavoitteellisen työskentelyn ”turhana ajanhaaskauksena”. Yksilövalmentajana pääsin tekemään välillä tuskaisaakin psyykkistä työtä, jotta sain nuoren ymmärtämään päättötodistuksen saamisen merkityksen tulevaisuuden tavoitteiden saavuttamiseksi. Lopulta päästiin taas oikeaan rytmiin. Opintojen tiimoilta jouduin opettelemaan matematiikkaa kertotaulusta lähtien uudelleen. Englannin ja ruotsin sanasto ja kielioppikin kertaantuivat meille molemmille. Uskonnon arvosanan saamiseksi järjestin tapaamisen kirkkoherran kanssa. Suuren ponnistelun, lukemattomien kannustuskeskustelujen ja nuoren motivoinnin tuloksena oli etuajassa saavutettu päättötodistus yläkoulusta ja tieto opiskeluun pääsystä.

Tällä hetkellä nuori on opinnoissaan loppusuoralla ja koulumenestys on ollut huima. Nykyiset opettajat kertoivat, että tämä nuori on saanut käydä pitämässä opiskeluunsa liittyviä kannustavia onnistuneita tietoiskuja muille opiskelijoille. Tämä nuori on fiksu ja älykäs, mutta normaalin koulunkäynnin sujuminen yläkoulussa ei onnistunut vahvasta koulun, kodin ja muiden tahojen tukemisesta huolimatta. Karhupajalle tuleminen, yksilö- ja työvalmentajien sinnikäs nuoren tukeminen ja periksiantamattomuus muuttivat nuoren elämän suunnan. Vaihtoehtona olisi ollut kotiin jääminen, eristäytyminen muista ihmisistä ja totaalinen syrjäytyminen. Merkit olivat nähtävissä ennen Karhupajalle tuloa. En varmasti koskaan unohda tätä erikoista nuorta, hänen eteensä tekemääni erityistä yksilövalmennusta ja häneltä, perheeltä ja opettajiltaan saamaani kiitosta

 

Terveisiä opetus- ja kulttuuriministeriölle ja aluehallintovirastolle:

  • Työpajavalmennuksen ehdottoman tärkeän ennaltaehkäisevän työn merkityksen vahva nostaminen työpajatoimintaan myönnettävissä avustuksissa, työntekijöiden palkkojen sekä erilaisten ja erikokoisten työpajojen huomioiminen avustuksia myönnettäessä. Valtionavustusta tarvitaan kaikkiin työpajatiloihin.
  • 29-vuotta täyttäneiden nuorten/vanhempien työkokeilijoiden arvokas merkitys ja kannustus nuoremmille työkokeilijoille. Toimisivat arvokkaina mentoreina ja esimerkkeinä nuoremmille. Ovat lisäarvo, eivät riippakivi. Tällä hetkellä tehdään turhaa ja hankalaa työtä väännettäessä henkilötyövuosien määriä nuorten/29-vuotta täyttäneiden valmentautujien valmennustyöajan suhteen.
  • Nuorten tietojen jakaminen eri tahojen välillä uuden tietosuojalain liian tiukalla ohjauksella on lamaannuttanut monia nuorta nopeasti palvelevia toimintakeinoja- ja malleja. Asiointi on usein tuskattuttavan työlästä sekä nuorelle että valmentajille.
  • Kiitos yhteistyöstä ja intoa tuleviin tärkeisiin nuoriamme palveleviin ja tukeviin yhteisiin toimiimme!