Puhujat

Pinja Sanaksenaho

Pinkku Pinsku eli Pinja Sanaksenaho on energinen ja räväkkä nuori nainen, joka tunnetaan monipuolisesta ja viihdyttävästä sisällöstään. Nuoresta iästään huolimatta hän on yksi tunnetuimmista ja menestyneimmistä tubettajista. Hän tietää, millaista on elää nuoren elämää tämän päivän yhteiskunnassa ja haluaa olla mukana luomassa iloa nuorille:

”Nuorilla on tänä päivänä haastavampaa, kuin koskaan ennen. Sosiaalinen media on lisännyt paineita jokaiselle elämän alueelle, kaikki on kalliimpaa kuin aikaisemmin, terapiajonot pitkät ja alaikäisenä loppuun palaminen ei ole harvinaisuus.

Haluan omalta osaltani tuoda valoa näiden nuorien elämään, motivaatiota lähteä etsimään omaa polkua tän myrskyn keskeltä. Ovathan nämä nuoret kuitenkin ne, jotka muodostavat meidän tulevaisuuden”

Constantinos Mavromichalis

Gogi Mavromichalis on vuoden esiintyjä -Venlalla palkittu toimittaja ja juontaja. Hän on monelle tuttu hauskoista somevideoista, Farmi- ja Selviytyjät ohjelmista, sekä vuosien takaa Salatuista Elämistä. Hän on omien sanojensa mukaan höntti, harmiton ja utelias, mutta hyvin tietoinen tästä ja siitä miten sitä voi käyttää vahvuutena. 

“Omassa nuoruudessani tärkeintä oli tiivis ystäväporukka ympärilläni. Teimme kaiken yhdessä, ja keksimme jatkuvasti uusia kokemuksia itsellemme.  

Meillä ei ollut älylaitteita tai jatkuvaa TikTok-videotulvaa, vaan tylsien hetkien tullen jouduimme keksimään itse tekemistä. Se ruokki luovuutta. Ja tulihan sitä kaikkea tyhmääkin kokeiltua, mutta emme koskaan sortuneet laittomuuksiin tai minkään sortin väkivaltaan.  

Tätä ns. ”tylsyyden puutetta” ollaan pohdittu paljon muidenkin kanssa. Kun taskussa oleva puhelin takaa välittömät dopamiinit, missä välissä nuori antaa itselle aikaa keksiä uutta ja olla luova?”

Aleksis Salusjärvi ja Miika Mehmet: Peruskoulusta putkaan – ja takaisin yhteisön jäseneksi 

Missä mennään rikoksiin ja väkivaltaan kietoutuneessa nuorisokulttuurin rakentumisessa juuri nyt? 

Tätä kysymystä pohtivat jaetussa puheenvuorossaan Aleksis Salusjärvi ja Miika Mehmet.

Aleksis Salusjärvi on opettanut noin 10 000 heikon motivaation omaavaa nuorta ympäri Suomea. Hän on opettanut lukutaitoa eloonjäämistaitona 13–29-vuotiaille nuorille vuodesta 2016 ja toiminut perusasteen erityisopetuksessa, ammatillisessa opetuksessa sekä rikos- ja päihdetaustaisten nuorten parissa. Hän kertoo poluista ja piirteistä, jotka johtavat nuorten syrjäytymiseen. Ylivoimainen enemmistö nuorista kertoo, että heillä ei ole kokemusta ymmärretyksi tulemisesta.  

Miten tunnistaa ongelmille altis nuori, ja miten nuoret itse kertovat ajautumisestaan hankaluuksiin? Vaikeuksiin ajautuneiden nuorten yhteinen kokemus on ulkopuolisuuden tunne, jota voimistaa vähäinen oman elämän hallinta. Se saa erilaisia piirteitä eri puolilla Suomea, ja siksi ongelmaan on mahdotonta löytää yhtä yleisratkaisua. 

Miika Mehmet on perustanut lähiösali gettogymin, joka valmentaa nuoria takaisin yhteiskuntaan nyrkkeilyn avulla. Salilla pyritään ehkäisemään väkivaltakäyttäytymistä, radikalisoitumista ja rikolliseen toimintaan pohjautuvaa jengiytymistä nuorisotyön keinoin. Hän kertoo, miten rakennetaan luottamusta nuoriin ja minkälaisia pelisääntöjä ja kulttuuritekijöitä työssä pitää ottaa huomioon. 

Omassa osiossaan Miika Mehmet kertoo, miten rakennetaan luottamusta nuoriin ja minkälaisia pelisääntöjä ja kulttuuritekijöitä työssä pitää ottaa huomioon. Entä miten irtaannutaan haitallisesta yhteisöstä ja luodaan rakentava yhteisö sen tilalle? Yhdessä tekeminen ja nuorten valmentaminen omassa yhteisössä antaa onnistumisen avaimia. Vertaisuuden kokemus valmennusyhteistyössä on keskeistä nuorten sitouttamisessa pitkäjänteiseen toimintaan. Lue Suomen Kuvalehden juttu: Gettogymin koutsi.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry