Puhujat

Pekka Hyysalo

Kehittyäkseen on osattava päästää irti. Se ei aina ole helppoa, mutta joskus pakko on paras syy mennä eteenpäin. Voimme aina taistella takaisin. – Pekka Hyysalo

Freeskilaskija Pekka Hyysalo oli ammattilaisuransa alkuvaiheessa, kun yksi sekunti muutti kaiken. Huhtikuussa 2010 hän joutui Ylläksellä vakavaan hyppyonnettomuuteen, sai hengenvaarallisen aivovamman ja oli koomassa kolmisen viikkoa. Vastoin synkkiä ennusteita hän kuntoutui sisun ja periksiantamattomuuden voimalla itsenäiseen elämään.

Hyysalo loi kuntoutumisensa tueksi FightBack brändin. Kun taistelu ranking sijoituksista vaihtui taisteluun hengestä, arvotkin menivät uusiksi ja nyt hän toteuttaa unelmaansa auttaa muita päävamman saaneita.

Matkalla onnettomuudesta tähän hetkeen, vastuullisuus on noussut yhdeksi Pekan tien määrittävistä tekijöistä. Miltä tuntuu, kun vastuu kaikesta viedään yllättäen pois ja onkin täysin muiden vastuulla? Entä mitä tapahtuu, kun ottaa vastuun omasta tiestään ja näkee vastuun mahdolllisuutena, jonka avulla vaikuttaa?

Nyt Pekka puhuu erilaisille yleisöille vastuullisuudesta ja sen merkityksestä. Hän puhuu teemasta yksilön näkökulmasta, herättäen kuulijan pohtimaan omaa vastuutaan – niin omaa elämää, toisia ihmisiä kuin koko maailmaa kohtaan. Meillä jokaisella on avaimet muutokseen, eteenpäin menemiseen, tavoitteisiin pääsemiseen ja maailman paremmaksi muuttamiseen käsissämme, kun vain otamme vastuun. Vastuu on mahdollisuus, jota jokainen voi kantaa omien kykyjensä mukaan. Kysymys onkin siitä, miten sinä aiot käyttää tämän mahdollisuuden.

Marianne Miettinen

Marianne Miettinen on Euroopan korkeimman tason koulutuksen, UEFA pro lisenssin omaava jalkapallovalmentaja, joka toimii Suomen Palloliitossa huippujalkapallopäällikkönä. Lisäksi Miettinen on julkaissut yhdessä urheilupsykologi Satu Kasken kanssa kirjan ”Onnistumisen taidot” ja toimii Yle Urheilun tv-kommentaattorina.

Vantaalainen Miettinen aloitti valmentamisen jo 22-vuotiaana pelaajauransa jälkeen. Hän on ollut ensimmäinen suomalaisvalmentaja Ruotsin naisten pääsarjassa, luotsannut Suomen alle 19-vuotiaiden naisten maajoukkueen EM-välieriin ja sieltä U20 MM-kisoihin, ja ollut iso palanen kehittämässä Suomen nais- ja tyttöjalkapalloa Palloliitossa. Hän on uudistaja, ihmisläheinen valmentaja, jolla on kyky nähdä laajempia kokonaisuuksia ja syy-seuraussuhteita.

Miettisen ja Kasken ”Onnistumisen taidot – Löydä tie tavoitteisiin” -kirjassa tarkastellaan onnistumista yksilön, ryhmän ja johtamisen näkökulmista; venyttäen perspektiivin myös urheilun ulkopuolelle arkiseen elämään, taiteeseen ja työhön. Onnistuminen ei ole vain harvojen etuoikeus, vaan mahdollista ihan jokaiselle. Miettinen ohjaa sinut löytämään omat polkusi, joka johtaa tavoitteiden tielle, ja niiden saavuttamiseen.

Mikko Salasuo

Mikko Salasuo on talous- ja sosiaalihistorian dosentti ja pitkän linjan nuorisotutkija. Hän on tutkinut laajasti ja moninäkökulmaisesti nuoria, nuoruutta ja niihin liittyviä ilmiöitä.

INTO23 -tapahtuman alustuksessa Salasuo puhuu nuorista, sukupolvista ja hyvästä elämästä. Hän käsittelee niitä lähtökohtia, joista nuoret tähyävät tulevaan, tekevät suunnitelmia, valintoja ja ratkaisuja sekä rakentavat polkuja aikuisuuteen. Luennossa Salasuo etsii vastausta kysymykseen: mikä on 2020-luvun nuorille hyvä elämä?  

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry